Ερωτήσεις

-A A +A
Αρχική >> Ερωτήσεις

Ο ισχύων Στρατολογικός Νόμος είναι ο Ν. 3421/2005, ΦΕΚ 302 τ.Α΄ «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις». Για να αποφύγεις πιθανή καθυστέρηση στη διεκπεραίωση της στρατολογικής σου υπόθεσης στις Στρατολογικές Υπηρεσίες (ΣΥ) ή ΚΕΠ, σου συστήνουμε να γνωρίζεις οπωσδήποτε το Στρατιωτικό σου Αριθμό (ΣΑ). Ο ΣΑ σου είναι μοναδικός και σε εξατομικεύει ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους νέους. Αποτελείται από σύνολο αριθμών που χωρίζονται μεταξύ τους με δύο κάθετες γραμμές: πχ 141/002345/2012. Τα πρώτα τρία ψηφία (141) αποτελούν το διακριτικό αριθμό της Στρατολογικής Υπηρεσίας (ΣΥ) που ανήκεις, τα έξι (6) επόμενα (002345) είναι ο αριθμός στρατολογικού μητρώου (ΑΣΜ) και τα τέσσερα τελευταία (2012) αποτελούν την κλάση που ανήκεις. Η κλάση είναι ένα αριθμητικό μέγεθος που προκύπτει από το έτος γεννήσεώς σου + 21.

Ο στρατιωτικός σου αριθμός (ΣΑ) αναγράφεται σε στρατολογικά έγγραφα που έχεις πιθανόν παραλάβει (αποδεικτικό κατάθεσης Δελτίου Απογραφής, Οδηγίες Αναβολής ή Απαλλαγής, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, σημείωμα κατάταξης, άλλο έγγραφο της ΣΥ). Σε περίπτωση που δεν έχεις στην κατοχή σου τέτοια έγγραφα, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τη Στρατολογική Υπηρεσία (ΣΥ) όπου ανήκεις.

Μπορείς να απευθύνεσαι σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία (ΣΥ).

1. Για να μάθεις σε ποια Στρατολογική Υπηρεσία ανήκεις πλέον, λόγω της συγχώνευσης των Στρατολογικών Γραφείων (ΣΓ) σε Στρατολογικές Υπηρεσίες (ΣΥ) και εφόσον είσαι γεννημένος μέχρι και το 1993, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον παρακάτω πίνακα: (π.χ. αν ο Στρατιωτικός σου αριθμός (ΣΑ) αρχίζει από 120 και άνηκες στο ΣΓ Αγίου Νικολάου, ανήκεις στην ΣΥ που εδρεύει στο Ηράκλειο). 
 

ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Α΄ Αθηνών (100), Ν.Αττικής Αθήνας, Έδρα Αθήνα
Α΄ Θεσσαλονίκης (130), Ν.Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκης, Έδρα Θεσσαλονίκη
Αγίου Νικολάου (120), Ν.Αγίου Νικολάου Κρήτης, Έδρα Ηράκλειο
Αλεξανδρούπολης (138), Ν.Έβρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Έδρα Κομοτηνή
Άμφισσας (143), Ν.Φωκίδος Στερεάς Ελλάδας, Έδρα Λαμία
Ανατολικής Αττικής (154), Ν.Αττικής Ανατολικής Αττικής, Έδρα Αθήνα
Αργοστολίου (113), Ν.Κεφαλονιάς Δυτικής Ελλάδας, Έδρα Πάτρα
Άρτας (127), Ν.Άρτας Ηπείρου, Έδρα Ιωάννινα
Αττικής (141), Ν.Αττικής Αττικής, Έδρα Αθήνα
Β΄ Αθηνών (156), Ν.Αττικής Αθήνας, Έδρα Αθήνα
Β΄ Θεσσαλονίκης (155), Ν.Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκης, Έδρα Θεσσαλονίκη
Βέροιας (148), Ν.Ημαθίας Κεντρικής Μακεδονίας, Έδρα Θεσσαλονίκη
Βόλου (146), Ν.Μαγνησίας Θεσσαλίας, Έδρα Λάρισα
Γρεβενών (152), Ν.Γρεβενών Δυτικής Μακεδονίας, Έδρα Κοζάνη
Δράμας (135), Ν.Δράμας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Έδρα Κομοτηνή
Δυτικής Αττικής (153), Ν.Αττικής Δυτικής Αττικής, Έδρα Αθήνα
Έδεσσας (133), Ν.Πέλλας Κεντρικής Μακεδονίας, Έδρα Θεσσαλονίκη
Ερμούπολης (111), Ν.Κυκλάδων Νοτίου Αιγαίου, Έδρα Ερμούπολη
Ζακύνθου (112), Ν.Ζακύνθου Δυτικής Ελλάδας, Έδρα Πάτρα
Ηγουμενίτσας (128), Ν. Θεσπρωτίας Ηπείρου, Έδρα Ιωάννινα
Ηρακλείου (119), Ν.Ηρακλείου Κρήτης, Έδρα Ηράκλειο
Ιωαννίνων (125), Ν.Ιωαννίνων Ηπείρου, Έδρα Ιωάννινα
Καβάλας (136), Ν.Καβάλας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Έδρα Κομοτηνή
Καλαμάτας (107), Ν.Μεσσηνίας Πελοποννήσου, Έδρα Τρίπολη
Καρδίτσας (147), Ν.Καρδίτσας Θεσσαλίας, Έδρα Λάρισα
Καρπενησίου (144), Ν.Ευρυτανίας Στερεάς Ελλάδας, Έδρα Λαμία
Καστοριάς (140), Ν.Καστοριάς Δυτικής Μακεδονίας, Έδρα Κοζάνη
Κατερίνης (149), Ν.Πιερίας Κεντρικής Μακεδονίας, Έδρα Θεσσαλονίκη
Κέρκυρας (129), Ν.Κέρκυρας Κέρκυρας, Έδρα Κέρκυρα
Κιλκίς (132), Ν.Κιλκίς Κεντρικής Μακεδονίας, Έδρα Θεσσαλονίκη
Κοζάνης (123), Ν.Κοζάνης Δυτικής Μακεδονίας, Έδρα Κοζάνη
Κομοτηνής (137), Ν.Ροδόπης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Έδρα Κομοτηνή
Κορίνθου (145), Ν.Κορινθίας Πελοποννήσου, Έδρα Τρίπολη
Λαμίας (103), Ν.Φθιώτιδος Στερεάς Ελλάδας, Έδρα Λαμία
Λάρισας (121), Ν.Λάρισας Θεσσαλίας, Έδρα Λάρισα
Λευκάδας (150), Ν.Λευκάδας Δυτικής Ελλάδας, Έδρα Πάτρα
Λειβαδιάς (142), Ν.Βοιωτίας Στερεάς Ελλάδας, Έδρα Λαμία
Μεσολογγίου (104), Ν.Αιτωλοακαρνανίας Δυτικής Ελλάδας, Έδρα Πάτρα
Μυτιλήνης (116), Ν.Λέσβου Βορείου Αιγαίου, Έδρα Μυτιλήνη
Ναυπλίου (110), Ν.Αργολίδας Πελοποννήσου, Έδρα Τρίπολη
Ξάνθης (151), Ν.Ξάνθης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Έδρα Κομοτηνή
Πάτρας (105), Ν.Αχαϊας Δυτικής Ελλάδας, Έδρα Πάτρα
Πειραιά (101), Ν.Αττικής Πειραιά, Έδρα Αθήνα
Πολυγύρου (131), Ν.Χαλκιδικής Κεντρικής Μακεδονίας, Έδρα Θεσσαλονίκη
Πρέβεζας (126), Ν. Πρέβεζας Ηπείρου, Έδρα Ιωάννινα
Πύργου (106), Ν.Ηλείας Δυτικής Ελλάδας, Έδρα Πάτρα
Ρεθύμνου (118), Ν.Ρεθύμνου Κρήτης, Έδρα Ηράκλειο
Ρόδου (139), Ν.Δωδεκανήσου Νοτίου Αιγαίου, Έδρα Ερμούπολη
Σάμου (115), Ν.Σάμου Βορείου Αιγαίου, Έδρα Μυτιλήνη
Σερρών (134), Ν.Σερρών Κεντρικής Μακεδονίας, Έδρα Θεσσαλονίκη
Σπάρτης (109), Ν.Λακωνίας Πελοποννήσου, Έδρα Τρίπολη
Τρικάλων (122), Ν.Τρικάλων Θεσσαλίας, Έδρα Λάρισα
Τρίπολης (108), Ν.Αρκαδίας Πελοποννήσου, Έδρα Τρίπολη
Φλώρινας (124), Ν.Φλώρινας Δυτικής Μακεδονίας, Έδρα Κοζάνη
Χαλκίδας (102), Ν.Εύβοιας Στερεάς Ελλάδας, Έδρα Λαμία
Χανίων (117), Ν.Χανίων Κρήτης, Έδρα Ηράκλειο
Χίου (114), Ν.Χίου Βορείου Αιγαίου, Έδρα Μυτιλήνη

2. Αν είσαι γεννημένος από το 1994 και μετά, ανήκεις στη Στρατολογική Υπηρεσία της Περιφέρειας στην οποία υπάγεται ο Δήμος, στου οποίου τα Μητρώα Αρρένων είσαι γραμμένος (Οι δήμοι των νομών Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδας οι οποίοι υπάγονται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στρατολογικά ανήκουν στην Στρατολογική Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα ενώ οι Δήμοι του νομού Κέρκυρας ανήκουν στη Στρατολογική Υπηρεσία Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα).

Κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου - Μαρτίου του έτους που συμπληρώνεις το 18ο έτος της ηλικίας σου (πχ οι γεννηθέντες το έτος 1997, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2015, οι γεννηθέντες το 1998, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2016 κ.o.κ).

Μπορείς να απευθυνθείς σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή Στρατολογική Υπηρεσία σε εξυπηρετεί. Θα πρέπει να έχεις μαζί σου αντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής σου ταυτότητας και πιστοποιητικό εγγραφής στα μητρώα αρρένων που θα προμηθευτείς εγκαίρως από το Δήμο. Εφόσον αντιμετωπίζεις κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας συστήνουμε να καταθέσεις συγχρόνως σχετική γνωμάτευση ή βεβαίωση γιατρού. Η κατάθεση του ΔΑ γίνεται ηλεκτρονικά από το προσωπικό των Υπηρεσιών αυτών.

Σε περίπτωση που δεν κατέθεσες εμπρόθεσμα Δελτίο Απογραφής σε κάποια Στρατολογική Υπηρεσία ή ΚΕΠ, μπορείς πατώντας εδώ να «κατεβάσεις» προς εκτύπωση, σχετική αίτηση και Δελτίο Απογραφής, προκειμένου αφού τα συμπληρώσεις και τα υπογράψεις, να τα καταθέσεις ή να τα αποστείλεις ταχυδρομικά στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία που σε παρακολουθεί.
Επίσης για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας θα πρέπει να καταθέσεις – αποστείλεις και φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της Αστυνομικής σου Ταυτότητας ή των σελίδων του Διαβατηρίου σου με τα ληξιαρχικά σου στοιχεία ή Πιστοποιητικό Δήμου περί εγγραφής σου σε Μητρώα Αρρένων.
Επισημαίνεται ότι όσοι από τους παραπάνω στρατεύσιμους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δηλώσουν κάποια πάθηση θα πρέπει επιπλέον να επισυνάψουν και αντίγραφα ιατρικών γνωματεύσεων ή βεβαιώσεων στα οποία να περιγράφεται η πάθηση ή η βλάβη της υγείας τους.
Πίνακα με στοιχεία επικοινωνίας των Στρατολογικών Υπηρεσιών μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Για το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία οι κατατάξεις πραγματοποιούνται μία σε κάθε περιττό μήνα και συγκεκριμένα: Ιανουάριο (Α'/ΕΣΣΟ), Μάρτιο (Β'/ΕΣΣΟ), Μάιο (Γ'/ΕΣΣΟ), Ιούλιο (Δ'/ΕΣΣΟ), Σεπτέμβριο (Ε'/ΕΣΣΟ) και Νοέμβριο (ΣΤ'/ΕΣΣΟ). Στο Πολεμικό Ναυτικό οι κατατάξεις πραγματοποιούνται τέσσερις (4) φορές κατ΄ έτος και συγκεκριμένα Φεβρουάριο (Α'/ΕΣΣΟ), Μάιο (Β'/ΕΣΣΟ), Αύγουστο (Γ'/ΕΣΣΟ) και Νοέμβριο (Δ'/ΕΣΣΟ). Με κάθε ΕΣΣΟ κατατάσσονται οι παρακάτω κατηγορίες στρατευσίμων:

α. Οι πρωτόκλητοι, δηλαδή αυτοί που έχουν συμπληρώσει κατά το προηγούμενο έτος το 18ο έτος της ηλικίας τους και καλείται η κλάση τους για κατάταξη για πρώτη φορά από συγκεκριμένους νομούς της Χώρας. Το σύνολο των πρωτοκλήτων της Χώρας δεν καλείται με την ίδια ΕΣΣΟ του έτους αλλά κατανέμεται σε ΕΣΣΟ του έτους, ανά ΣΥ σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.
β. Οι συνυπόχρεοι, δηλαδή αυτοί που δεν κατατάχθηκαν ως πρωτόκλητοι με την κλάση τους γιατί έλαβαν αναβολές κατάταξης (σπουδών, υγείας κλπ) που έληξαν ή διακόπηκαν με αίτησή τους και υποχρεούνται να καταταγούν.
γ. Οι πρότακτοι, δηλαδή εκείνοι που έχουν μεν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και καλούνται να καταταγούν μέσα στο τρέχον έτος, ωστόσο δεν έχει ακόμη κληθεί η κλάση τους από το συγκεκριμένο νομό που είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων αλλά επιθυμούν να καταταγούν ενωρίτερα. Για να καταταγείς ως πρότακτος θα πρέπει να κάνεις αίτηση σε οποιαδήποτε ΣΥ αμέσως μετά την ενηλικίωσή σου.

Αμέσως μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας σου, δηλαδή μέσα στο επόμενο έτος από το έτος κατάθεσης Δελτίου Απογραφής, θα σου αποσταλεί σημείωμα κατάταξης μέσω του αστυνομικού τμήματος του τόπου διαμονής σου, ένα περίπου μήνα πριν από την ημερομηνία που πρέπει να καταταγείς. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή παρά μόνον δύο μήνες πριν την ημερομηνία που τελικά θα κληθείς να παρουσιαστείς.

Μπορείς να ζητήσεις μόνο εάν έχεις ειδικά προσόντα και γνώσεις που απαιτούνται για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του Κλάδου στον οποίο επιθυμείς να υπηρετήσεις. Στην περίπτωση αυτή, το αίτημά σου θα εξεταστεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Οι πτυχιούχοι, όμως, Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού μεταφέρονται στο Πολεμικό Ναυτικό, αυτεπάγγελτα, από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.

Ναι, εφόσον έχεις ενηλικιωθεί (συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας σου). Για την κατάταξη σου απαιτείται αίτηση και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής σου ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο, που να αποδεικνύει την ακριβή ημερομηνία γέννησής σου. 
Σημείωση: Η ικανοποίηση του αιτήματος σου εξαρτάται από τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες των Γενικών Επιτελείων.

Αναβολή σπουδών δικαιούσαι εφόσον είσαι μαθητής ή σπουδαστής:
α. Λυκείων ή σχολείων δεύτερης ευκαιρίας ή Γυμνασίων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του 21ου έτους (έτος γεν. + 20)
β. ΙΕΚ ή σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή εσπερινών λυκείων ή μαθητές «Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας» των ΕΠΑΛ ή Σ.Ε.Κ και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του 24ου έτους (έτος γεν. + 23)
γ. Ανώτερης ή ανώτατης σχολής για κύριες ή μεταπτυχιακές σπουδές και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του 28ου έτους (έτος γεν. + 27)
δ. Για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του 31ου έτους (έτος γεν,. + 30).
ε. Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, που εδρεύουν στην Ελλάδα και συμπράττουν με αναγνωρισμένα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού (έτος γεν. + 25).
Σημείωση: Δικαιούσαι παράταση της διάρκειας της αναβολής σου στην περίπτωση που εγγραφείς σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας (πχ από Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ σε ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ΚΕΜΕ), καθώς και στην περίπτωση που, ενώ σου έχει χορηγηθεί αναβολή ως μαθητή Γενικού Λυκείου, εγγραφείς σε σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, Σχολές ΟΑΕΔ, Εσπερινά Λύκεια).

Σελίδες